Jindřichův Hradec – krásný zámek se složitým názvem.

Zámek Jindřichův Hradec (česky Zámek Jindřichův Hradec) je středověký renesanční zámek nacházející se ve stejnojmenném městě v Jihočeském kraji. Tento zámek, třetí největší v České republice, se vyznačuje mimořádnou malebností. Krásou je jen o málo horší než Český Krumlov , což je dobře vidět při pohledu na fotografie. Zámek je krásný v kteroukoli denní i roční dobu 🙂.

V malém parku obklopujícím zámek se nachází italský pavilon-rotunda Rondel (1561), postavený podle projektu B. Maggiho.

Části výstavy jsou věnovány dějinám cechů a řemesel jižních Čech, dějinám zbraní, léčiv a knižního vydavatelství, šlechtickému a lidovému životu. Muzejní sbírka zahrnuje sbírku soch z chrámů města a malou uměleckou galerii.

Zámek tvoří celkem 320 místností a celý komplex jeho budov zabírá 3,5 hektaru. První zmínka o hradu v historických pramenech pod názvem Novum castrum (“Nový hrad”) pochází z roku 1220 a je spojena se jménem Jindřicha I. z rodu Witkovichů († 1237), zakladatele rodu pánů. z Hradce. Současnou renesanční podobu získal zámek v polovině 16. století. a v budoucnu nebyl zásadně přestavován. V naší době byla v letech 1976 až 1993 provedena komplexní a nejdelší obnova zámeckých budov. Během ní bylo aktualizováno španělské křídlo zámku, kterému hrozilo zřícení. V současné době je španělské křídlo využíváno pro koncerty, festivaly, výstavy atd.

Zámek Jindřichův Hradec je dnes pátým nejnavštěvovanějším zámkem v Jihočeském kraji (po Krumlově, Hluboké, Červené Lhotě a Rožmberku). Turisty láká jak krása fasád, tak zrestaurované starobylé interiéry.

Plán hradu: 1. „Adamův dům“, 2. Rondel, 3. Zámecká zahrada, 4. Velké arkády, 5. Španělské křídlo paláce, 6. Černá věž, 7. Červená věž (Mengartka), 8. Gotika palác se sv. Duhou 9. Purkrabství

Město Jindřichův Hradec, kde se zámek nachází, je také velmi malebné. Ve městě se zachoval komplex minoritského kláštera s kostelem sv. Jana Křtitele a probstský kostel Nanebevzetí Panny Marie (XIV. stol.), ve kterém je umístěna rodinná hrobka šlechtického rodu pánové z Hradce.

Obecně platí, že pokud jste v ČR, nezapomeňte se podívat do města se složitým názvem a krásným zámkem 🙂.

Zdroj: miss-hohotyn007.livejournal.com

Komentáře nejsou povoleny.

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑