Lípa malolistá ( ve tvaru srdce )

Lípa malá je již dlouho známá svými léčivými vlastnostmi, ale teprve v minulém století byly provedeny vědecké studie, které studovaly její chemické složení a potvrdily její příznivé vlastnosti. Latinský název: Tilia cordata. Anglické názvy: vápno malolisté, lípa malá nebo lípa malolistá.Čeleď: Malvaceae- Malvaceae. Synonymum: Lipa ve tvaru srdce. Použité části: pupeny, květiny, listy, kůra, popel ze dřeva.

Botanický popis: vysoký strom (20-40 metrů) má rovný kmen, oválnou, kompaktní korunu tvořenou horními větvemi rostoucími nahoru, horizontálně rostoucími středními větvemi a dolními větvemi visícími dolů.

Listy jsou středně velké (6 cm), holé a tmavě zelené, mají na spodní straně šedavou barvu. Nažloutle bílé malé květy, shromážděné v květenstvích 5-7, mají neobvykle příjemnou vůni. Kvete od konce června, začátku července 10-15 dní.

Místo výskytu: mírné klimatické pásmo Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Sběr a sklizeň. Květiny a listy lipového srdce se sbírají pouze během kvetení. Tato doba trvá asi 2 týdny. Lipové květy shromážděné jindy přinášejí méně výhod a dávají vysoké procento nevhodných surovin.

Sklizeň se provádí v suchém počasí. Pro sběr jsou květenství pečlivě oddělena spolu s listeny lipy. Položte tenkou vrstvu v místnostech bez přístupu slunečního světla as dobrým větráním. Není nutné míchat léčivé suroviny, protože květy jsou extrémně jemné a křehké. Při sušení zmizí vůně, květy a listy jsou suché a křehké. Květiny a listy lípy listnaté jsou skladovány po dobu až 2 let v tmavých a suchých místnostech. Snaží se nepřesouvat z místa na místo, protože suroviny se snadno rozdrtí.

Chemické složení. Květy malolisté lípy obsahují obrovské množství flavonoidů a éterických olejů, které určují léčivé vlastnosti této léčivé rostliny. Flavonoidy regulují propustnost stěn cév, činí je pružnějšími, zabraňují sklerotickým lézím. Lipový květ je bohatý na třísloviny, které mají protizánětlivý účinek, a glykosidy, které způsobují diaforetický účinek lipy. Díky těmto glykosidům se čaj z lipového květu doporučuje pro použití při nachlazení. Kromě toho je lipový květ bohatý na vitamín C a karoten, který v našem těle nezávisle syntetizuje vitamín A.

Stránky: 1 2 3

Komentáře nejsou povoleny.

Vytvořte si zdarma webové stránky nebo blog na WordPress.com.

Nahoru ↑