Ilumináti – kdo jsou a jaká je jejich role ve světě?

Kdo jsou Ilumináti – trochu historie

Existuje mnoho teorií o Iluminátech a jejich původu. Nepůjdeme do divočiny a nebudeme se pokoušet spojit málo podložená fakta s historií společnosti Iluminátů. Ano, možná existovaly odkazy na Ilumináty před šesti tisíci lety (jak tvrdí sami Ilumináti), ale budeme sledovat pouze řetězec odůvodněných faktů a snažit se neodchýlit se na stranu – koneckonců, je tak snadné udělat špatný krok při analýze tématu pokrytého tajemstvími a mysticismem.

První Ilumináti byli členy Bavorské iluminátské společnosti, kterou založil Adam Weisgaupt, filozof, teolog a profesor na univerzitě v Ingolstadtu. Weishaupt měl své vlastní ostře odlišné názory na náboženství a politiku.

Poté, co řekli o svých záměrech úzkému kruhu profesorů, bylo rozhodnuto vybudovat nové světové paradigma. Takže 1. května 1776 se v budově univerzity v Ingolstadtu konalo první setkání Illuminátů – odtud pochází historie společnosti.

Weisgaupt kolem sebe rychle shromáždil podobně smýšlející lidi – společně rozvíjeli svou ideologii, hierarchii řádu a cíl. Po 2 letech společnost čítala více než sto lidí.

Zakladatel řádu Iluminátů – Adam Weisgaupt

Stojí za zmínku, že společnost po dlouhou dobu nepřekročila hranice bavorského státu (v té době bylo Německo roztříštěno do trpasličích států) a ne každý obdržel pozvání k objednávce. Členové komunity nejvyššího řádu nezávisle vybírali potenciální Ilumináty, dívali se na osobnosti, které je zajímaly, a trávili nespočet hodin v diskusích o náboženství, vědě, filozofii a politice.

Zlomovým bodem pro společnost bylo objevení se barona von Knigge v řadách společnosti Iluminátů. Díky němu se zpráva o Iluminátech rozšířila po celém dnešním Německu. Von Knigge začal zvát celebrity do společnosti a byl to on, kdo představil Weisgaupta svobodným zednářům. Někteří z nich přešli k Iluminátům, protože zvažovali své myšlenky blíže, nebo někteří nebyli spokojeni se svým postavením v zednářské lóži. Výsledkem bylo, že během několika let byly řady Iluminátů doplněny o dva tisíce zasvěcenců.

Zlom však nebyl jen v rostoucí popularitě Iluminátů. Von Knigge a Weishaupt se začali neshodovat (nebo pravděpodobněji začal boj o moc mezi soudci) a po krátké době se Bavorská společnost Iluminátů rozpadla.

Po sérii sporů mezi Knigge a Weisgauptem baron a jeho příznivci opustili řád Illuminati s hlasitým skandálem – vydali řadu letáků, které říkaly celou pravdu o aktivitách Illuminátů a co je nejdůležitější, von Knigge zdůraznil plány bývalých společníků na uchopení bavorské moci. Po široké publicitě byl Řád Iluminátů v Bavorsku zakázán a někteří jeho členové byli prohledáni.

Řád Iluminátů: Baron Adolf von Knigge

Úřadům se podařilo zničit Řád bavorských iluminátů, ale nepodařilo se jim zničit jejich myšlenku. Nejpřesvědčení Ilumináti pokračovali ve vyznávání myšlenek řádu – začali se sjednocovat v malých skupinách a nabírat nové členy po celé Evropě. Z malého kruhu profesorů se tak Řád Iluminátů stal kosmopolitní společností – s ambiciózními a vlivnými lidmi.

Odvažujeme se předpokládat, že jako takový neexistuje žádný centralizovaný řád Iluminátů – po rozdělení se někteří z nich připojili ke svobodným zednářům, někteří pokračovali v náboru nových členů a popularizaci myšlenek řádu.

Doufáme, že vás neunaví mírně zdlouhavá exkurze do historie Iluminátů. Nyní jste obeznámeni s herci a nemusíme se zabývat historickými postavami a okamžiky. Níže se podíváme na zajímavější věci, jmenovitě cíle a světonázor Iluminátů.

Jaké cíle sleduje společnost Iluminátů?

Jak si možná vzpomínáte, příběh záhady Iluminátů začal Adamem Weisgauptem. Pokorný profesor církevního práva se velmi zajímal o tajné společnosti a jejich ideologii. Původním cílem jeho komunity je posun křesťanství ve prospěch deismu.

Všichni víme, že hlavním cílem všech tajných společností je světová nadvláda, degradace mas a v důsledku toho totální kontrola. Na otázku, jaké názory a myšlenky členů řádu se staly základem tohoto supercíle, je těžké říci. Možná, že deismus s příměsí mystiky, kterou „osvícení“ aktivně milovali, dává klíč k superschopnostem člověka, které jsou nejvýhodnější sublimovat do moci …

Ale samotní Ilumináti to popírají. Podle samotných osvícenců je účelem řádu dokonalost světa a člověka a vlivu, který jim je přisuzován na světovou politiku a ekonomiku, kterou mají, cituji: „slabý vliv“.

Jak funguje zlepšování? Každý Iluminát, jak postupuje v řádu, je očištěn od neřestí a získává stálé porozumění světu. Za prvé, osvícený chápe své problémy – musí potlačit svou živočišnou podstatu v zájmu duchovního rozvoje. Teprve poté, co se Ilumináti dostanou do harmonie se sebou samým a vnějším světem, se mohou plně ponořit do práce na globální změně. „Chcete změnit svět? Začni u sebe!“

Která z nich je pravda, je těžké říci. Jediná věc, kterou lze říci, je, že nástroje pro dosažení cílů řádu jsou osvobození od dogmatismu a neřestí, stejně jako vysoká osobní úroveň Iluminátů.

Jaký je rozdíl mezi Ilumináty a Svobodnými zednáři?

Společnosti mají více podobností než rozdílů. Nicméně mezi svobodnými zednáři a Ilumináty existují vážné názorové rozdíly. Začněme s podílem mystiky v životě každého řádu.

Oko v pyramidě symbol pro Ilumináty.Symbol svobodných zednářů je pravítko písmeno G a kružítko.

Existují legendy o zednářských rituálech, někdy i hrozné příběhy s oběťmi a podobnými obřady. Ilumináti, jak jsme psali dříve, se od toho zcela odklonili. Stojí však za zmínku, že datum založení Bavorské iluminátské společnosti připadlo na 1. května – podle legendy, v noci z 30. dubna na 1. května, čarodějnice uspořádají sabat nazvaný Valpuržina noc.

Cíl je stejný, metody jsou různé. Pokud shrneme cíle svobodných zednářů a iluminátů, ukáže se, že oba řády se snaží ovlivnit světové společenství a učinit z něj bezpečnou populaci. Populární verze říká, že svobodní zednáři se snaží udělat ze společnosti šedou masu se slabou vůlí, kterou bude snazší řídit.

Ilumináti věří, že úplná svoboda a zvídavost mysli zakoření stabilní morální principy člověka a nedovolí zvířecímu principu, aby se zmocnil mysli.

Stránky: 1 2 3

Komentáře nejsou povoleny.

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑